Lijepi postupci pri dovi

1. Dovu započeti sa nijjetom ibadeta, jer kako kaže Poslanik s.a.v.s : „Dova je ibadet.“ A onaj koji se odazove Uzvišenom Allahu u izvršavanju ibadeta neće ostati bez nagrade 

2. Strogo jedenje i pijenje halal opskrbe,a na to ukazuje predaja u kojoj Resulullah s.a.v.s. spominje čovjeka koji je dugo putovao, raščupan i prašnjav, pruža ruke prema nebu: „Gospodaru, Gospodaru!“, a njegova hrana je haram, piće haram, odjeća od harama, sav u haramu, pa kako će mu se odazovati. (Muslim) 

3. Okretanje prema Kibli, obraćanje u odabranim vremenima i mjestima (dan Arefata, ramazan, zadnja trećina noći, kada je rob na sedždi, između ezana i ikameta, pri susretu sa neprijateljem, na putovanju, petkom...) 

4. Započeti dovu sa zahvalom Uzvišenom Allahu i salavatom na Poslanika s.a.v.s. Allahov Poslanik s.a.v.s. čuo je nekog čovjeka kako moli a nije zahvalio Allahu niti je donio salavat na Poslanika s.a.v.s. pa je rekao: „Ovaj je požurio!“ Zatim ga je pozvao i rekao: „Kada neko od vas moli, neka se prvo zahvali Svevišnjem Allahu, zatim neka donese salavat na Poslanika s.a.v.s pa tek tada neka moli za šta hoće.“ (Ebu-Davud) Ko ne donese salavat na Resulullaha s.a.v.s njegova dova neće biti primljena na osnovu Poslanikovih s.a.v.s. riječi: „Dova u kojoj se ne donese salavat na Poslanika se ne prima.“ (Dejlemi) 

5. Srčano biti prisutan u dovi i isticanje poniznost prema Uzvišenom Allahu 
6. Čovjek mora da bude uvjeren da će dova biti primljena, to nam Svevišnji Allah obećava: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli...“(El-Bekara, 186), ali i Resulullah s.a.v.s.: „Molite Allaha uvjereni da će vam se odazvati, i znajte da Allah neće primiti dovu od nemarnog, odsutnog srca.“ (Tirmizi) Čovjek mora vjerovati u Allahovo obećanje, jer Uzvišeni Gospodar održava obećanje; dovom se postiže samo dobro. 

7. Moliti za dozvoljene stvari, bez grijeha, a ne moliti za zabranje stvari kao kidanje rodbinskih veza, dove protiv djece, roditelja i ne požurivati sa dovom 

8. Moliti Allaha često, pogotovu kada je čovjek u blagostanju na šta ukazuje sljeća predaja u kojoj Poslanik s.a.v.s kaže: „Ko želi da mu se Allah odazove u nevolji neka često moli u blagostanju.“ (Tirmizi) 

9. Doviti dovama kojima je dovio Allahov Poslanik s.a.v.s. jer znamo da mu je Uzvišeni Allah dao jezgrovit govor, a ujedno slijedimo i sunnet našeg Poslanika s.a.v.s. 

10. Od sunneta je dovu ponoviti tri puta 

11. Na završetku dove donijeti salavat na Poslanika s.a.v.s i zahvaliti Uzvišenom Allahu

Takođe Uzvišeni Allah je odabrao neke kategorije ljudi kojima se obavezao da će im udovoljiti na njihove dove, a to nam je Poslanik s.a.v.s. vjerodostojno prenio u svojim hadisima. Tako Uzvišeni Allah se odaziva na dove „postača dok se ne iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda“ .Takođe se Uzvišeni Allah odaziva na dovu muslimana koji dovi za svoga brata muslimana, roditelju koji moli za svoje dijete, kao i putniku sve dok je na putu, hadžijima dok obavljaju hadždž, mudžahidima koji su u borbi, kao i starcu (starici ) koji su osjedili u islamu, kao što je prenešeno u hadisu u kojem se spominje da se Allah stidi da ne udovolji osobi koja je osjedila u islamu i koja je digla ruke moleći Svoga Gospodara.
Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na Njegovog odabranog roba i Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi we selem

No comments:

Post a Comment